Hoewel de recente vastgoedcrisis iets anders doet vermoeden is Nederlands vastgoed lange tijd een aantrekkelijk bezit of interessante belegging geweest. Ook expats en vastgoedbeleggers buiten Nederland hebben regelmatig particulier vastgoed wat om uiteenlopende redenen nog steeds in eigen bezit is.

De administratieve en financiële rompslomp alsmede het onderhoud wat komt kijken bij het eigendom van een woning welke niet kwalificeert als hoofdverblijf is zelfs voor de Nederlands ingezetene een flink karwei. Wanneer de eigenaar van de woning buiten Nederland woont ontstaan een aantal andere uitdagingen.

In de dagelijkse praktijk staat Legal Floris expats bij met de volgende vraagstukken:

  • Hypotheek omzetten of oversluiten
  • Verhuur en onderhoud van de woning
  • Incasso en administratie van huurinkomsten
  • Belastingen, gemeentelijke heffingen en evt. bezwaren indienen
  • Notariële handelingen

Hypotheek omzetten of oversluiten: Het verkrijgen van een hypothecaire geldlening in Nederland is gebaseerd op het Nederlands belastingstelsel. Het bruto salaris en netto besteedbaar inkomen is leidend bij het bepalen van de leencapaciteit. Daarnaast wordt rekening gehouden met de hypotheekrente aftrek en het eigen woning forfait.

Nederlandse geldverstrekkers vragen ter verificatie van o.a. het inkomen van de aanvrager van de hypothecaire geldlening een aantal documenten. Voor tussenpersonen, hypotheekadviseurs en zelfs geldverstrekkers kan een buitenlands inkomen lastig zijn om een finaal akkoord voor geldverstrekking te krijgen. Ook financieel adviseurs die gespecialiseerd zijn op “expat financieringen” kunnen vaak minder makkelijk uit de voeten wanneer men niet (meer) woonachtig is in Nederland.

Het mag duidelijk zijn dat de wet- en regelgeving rondom verstrekking van een hypothecaire geldlening in Nederland eigenlijk niet voorziet in situaties waar de Nederlander emigreert maar de eigen woning in Nederland aanhoudt.

Belangrijk om te vermelden is dat Legal Floris geen financieel- en hypotheekadvies geeft. Legal Floris zorgt ervoor dat de geldverstrekker begrijpt hoe uw inkomen is opgebouwd en op basis van deze duidelijke gegevens een maatwerk offerte voor u kan uitbrengen. Samen met enkele tussenpersonen en “direct writers” wordt ervoor gezorgd dat het juiste risico profiel kan worden gemaakt waarmee het omzetten of oversluiten van een hypothecaire geldlening gemakkelijk en zonder gedoe wordt geregeld.

Verhuur en onderhoud van de woning: Huurders worden in Nederland in extreme mate beschermd. Zit u in het buitenland dan kan dit tot vervelende situaties leiden. U wilt immers zorgeloos van uw nieuwe leven genieten zonder rekening te moeten houden met eventuele reparaties in en om de woning of zelfs het rekruteren van nieuwe huurders.

Legal Floris werkt samen met expat verhuurders en onderhoudsbureaus. Door deze werkwijze ontstaat een ultieme combinatie van zekerheid en flexibiliteit. Tegen geringe kosten, maar veelal kostendekkend door de zakelijke huur kan een beheerscontract worden afgesloten. Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Neem daarom contact op via onderstaand formulier zodat de voorwaarden met u kunnen worden doorgesproken.

Incasso en administratie van huurinkomsten: Wanneer u zich in het buitenland bevindt kan de incasso en administratie van de huurpenningen lastig zijn. Op basis van juridisch waterdichte huurcontracten bestaat de mogelijkheid de incasso in de vorm debiteuren management uit te besteden en in voorkomende gevallen zelfs middels factoring direct te laten uitkeren nadat de huurfactuur aan de huurder is verstuurd.

Belastingen, gemeentelijke heffingen en evt. bezwaren indienen: Verschillende belastingen en heffingen worden gebaseerd op “referentie woningen”. Dit wil zeggen dat wanneer u het oneens bent met bijvoorbeeld de WOZ beschikking u hiertegen in beroep kunt gaan. Maar hoe doet u dit wanneer u langdurig in het buitenland bent?

Legal Floris stelt uw bezwaarschrift op en dient dit in bij het bevoegd orgaan. Allemaal om ervoor te zorgen dat uw eigen woning bezit in Nederland geen blok aan uw been wordt.

Notariële handelingen: Het kan voorkomen dat eigendomsverhoudingen wijzigen of dat u kiest voor een nieuwe hypothecair geldverstrekker. In deze gevallen is een gang naar een Nederlandse notaris onontbeerlijk.

Vanuit haar juridische achtergrond werkt Legal Floris samen met enkele gerenommeerde Nederlandse notarissen. De voorbereidende handelingen kunnen hierdoor voor u geregeld worden.


Contact:

De eigen woning in Nederland is voor Nederlanders die, al dan niet tijdelijk, in het buitenland verblijven in veel gevallen een tijdsintensief en veelal lastig karwei. Voor alle vragen en opmerkingen over uw eigen woning in Nederland en de service welke Legal Floris u kan leveren, kunt u onderstaand contact formulier invullen. Een van onze Nederlands sprekende medewerkers zal direct contact met u opnemen.

Phone: 123-456-7890
Fax: 098-765-4321
Chicago, IL 60606
123, New Lenox