Een merknaam, productnaam, beeldmerk of bedrijfsnaam zorgt voor herkenbaarheid. Wanneer meerdere partijen dezelfde naam of zelfs een soortgelijk logo hanteren ontstaat er onduidelijkheid. Om deze onduidelijkheid te voorkomen bestaat de mogelijkheid uw “intellectueel eigendom” te beschermen. De wet voorziet namelijk maar in zeer beperkte mate in bescherming van uw merk, product of zelfs bedrijfsnaam met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien.

Een inschrijving van uw bedrijfsnaam in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, of dit nu in Nederland is of in een buitenland doet niet ter zake, is volstrekt onvoldoende om uw naam te beschermen. Een sluwe ondernemer die na uw inschrijving zijn gelijkend merk deponeert bij de internationale en erkende merken bureaus kan u – zelfs op last van een forse dwangsom – op last van de rechter dwingen uw bedrijfsnaam of logo af te staan. Hoewel het slechts sporadisch voorkomt dat een merk wordt “ingepikt” kunt u op betrekkelijk eenvoudige en relatief goedkope wijze alle problemen voor zijn.

Uw bedrijfsnaam en logo kunt u op verschillende manieren beschermen. Het grootste voordeel van een geregistreerd merk is de perceptie van uw klanten, leveranciers en andere stakeholders. Over het algemeen gebruiken ondernemingen die hun producten, diensten of zelfs bedrijfsnaam uiterst serieus een merkregistratie. Vanuit dit oogpunt wordt ook u met uw geregistreerd merk onderdeel van dit gezelschap.

Er zijn verschillende uitgangspunten die bepalen via welke organisatie u uw merk kunt registreren. De mogelijkheid bestaat uw merk, logo, idee, concept, ontwerp en prototype bij een van de volgende instanties te registeren: Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), Europees merkenbureau (BHIM), World Intellectual Property Organisation (WIPO). Naast de genoemde instanties is het mogelijk individueel per land uw registratie te regelen via het Madrid Protocol.

Merkenrecht- en bescherming is meer dan een noodzakelijk kwaad. Het is net als opleiding en ervaring een manier om aan te tonen dat u uw onderneming en daarmee uw afnemers serieus neemt.

Om uw merk te registeren heeft u voor de meeste registraties een Erkend Merkengemachtigde nodig. Deze merkengemachtigde staat ingeschreven in het Register Erkend Merkengemachtigde van de Beroepsvereniging voor Merken en Modellenrecht (BMM). Het mag daarmee duidelijk zijn dat de registratie van uw merk door de juiste partij uitgevoerd dient te worden. Legal Floris werkt samen met deze Erkend Merkengemachtigde en zal u kosteloos doorverwijzen.


Contact:

Overweegt u uw merknaam, beeldmerk, idee, concept of ontwerp te registeren, neem dan vrijblijvend contact op door het onderstaand contact formulier in te vullen. Onze merkenspecialist zal hierna snel contact met u opnemen.

Phone: 123-456-7890
Fax: 098-765-4321
Chicago, IL 60606
123, New Lenox