Nederland kent een sterk ontwikkeld verzorgingsstelsel op het gebied van arbeidsongeschiktheid, ziekte, werkloosheid, verzorging en ouderdom. Hoewel door de jaren heen de Nederlandse verzorgingsstaat onder druk is komen staan, kunnen veel Nederlanders nog steeds een beroep doen op de fundamenten van deze verzorgingsstaat. Ook wanneer u in het buitenland woont.

Met name het basispensioen wat geregeld wordt in de Algemene Ouderdomswet (AOW) is nog steeds van toepassing op expats. De reden hiervoor is dat iedere Nederlands ingezetene in de periode tussen het 15e en 65e levensjaar per jaar een recht van 2% AOW opbouwt. De Nederlander die tijdens deze periode Nederland niet emigreert, bouwt 50 jaar lang een recht van 2% op. Ieder jaar dat men in het buitenland verblijft wordt het recht 2% minder.

Een grote misvatting is dat de AOW een persoonlijk spaarpotje is. Via het “omslagstelsel” worden maandelijks premies bij de werkende Nederlandse bevolking ingehouden die direct worden uitgekeerd aan de 65-plussers.

Wanneer uw emigratie administratief is geregeld – en uw adres bekend is – krijgt u vroeg of laat bericht van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze instantie is belast met de inhoudingen voor en uitkeringen van de AOW. Omdat u weg bent uit Nederland is de SVB benieuwd wat uw plannen zijn met betrekking tot uw toekomstige aanspraak op AOW. Het opgebouwde recht komt u toe, 100% AOW gaat u echter niet ontvangen.

De Sociale Verzekeringsbank heeft de verzorgingsstaat hoog zitten en gaat u een voorstel doen om een aanvulling tot 100% AOW recht in te kopen. Door de jaren heen is gebleken dat grote aantallen expats het lastig te vinden te bepalen wat te doen.

Cijfers liegen niet. Daarom maakt Legal Floris een quick scan voor u die u exact laat zien wat de kost – opbrengst verhouding is in uw persoonlijke situatie. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat de financierings methodiek van de verzorgingsstaat al tijden onder druk staat en daarmee de uitkomst op uw pensioendatum variabel is. Naast de berekening voor het bijstorten binnen het AOW fonds worden u enkele alternatieven getoond waardoor u een weloverwogen keuze kunt maken. Het kan namelijk zomaar zijn dat uw nieuwe land van vestiging een vergelijkbaar AOW plan aanbied aan haar inwoners.


Contact:

Wilt u in één oogopslag zien wat de effecten en consequenties zijn van het bijstorten van AOW premie bij de SVB, laat dan uw gegevens achter in het onderstaande contactformulier. Eén van onze gespecialiseerde juristen zal contact met u opnemen om de procedure vrijblijvend met u door te spreken.

Phone: 123-456-7890
Fax: 098-765-4321
Chicago, IL 60606
123, New Lenox